Overslaan en naar de inhoud gaan
Fruit
uit eigen boomgaard

Fruitbedrijf

Voorjaar

Op het fruitbedrijf wordt altijd uitgekeken naar het voorjaar! Dit is het moment dat het snoeien van de bomen voorbij is, en je het zwellen van de bloemknoppen goed kunt zien (rond 1 maart). Daar wordt een fruitteler blij van. Als de temperatuur oploopt zie je de knoppen van de kersen, pruimen, appels en peren veranderen in een mooie bloem. Je kunt het voorjaar dan zelfs ruiken!

Zomer

Onder de stralende zon groeit het lekkerste fruit! Aan het begin van de zomer worden de eerste kersen al geplukt (ca. juni). In juli komen de pruimen zoals de Opal en Reine Victoria. Voldoende zon in de zomer is heel belangrijk voor het fruit, want dan komen de meeste suikers in de vrucht. En dat komt de smaak alleen maar ten goede. De zomer is ook de tijd dat er aan de kwaliteit van de appels gewerkt wordt, kleine en scheve vruchten worden er met de hand uitgedund, zo blijven er voor het overige fruit meer voedingstoffen over. 

Herfst

Begin van de herfst … daar gaat het om op het fruitbedrijf want dat is de oogsttijd. Het grootste deel van de appels wordt in september geplukt. En dat moet binnen 6 weken klaar zijn. Bij ons wordt het fruit op rijpheid geoogst, hoe langer het aan de boom hangt hoe beter de smaak. Maar om het fruit langer te kunnen bewaren moet het juist weer wat eerder geoogst worden. En dat is nu het lastige van oogsten, maar ook een uitdaging om daar een goede middenweg in te vinden.

Winter

Dit is de periode dat de fruitbomen in zogenaamde rust zijn. En het moment dat er gesnoeid wordt. Het blad is van de bomen dus je kunt goed zien waar de vruchtknoppen zitten en hoe het model van de boom eruit ziet. Naast het snoeien zijn we ook bezig met het sorteren van het fruit, het onderhoud aan machines en bedrijf, zodat alles weer gereed is voor het volgende seizoen.